Politiikka on joukkuelaji

- kirjoitus 26.2.2021

Kuntavaalit lähestyvät, joten pian some ja lehtien palstat täyttyvät vaikuttavista vaalilupauksista ja mielipideosastot pursuilevat kevään kynnyksellä heränneiden innokkaiden ehdokkaiden kirjoituksia. Auringonvalon lisääntyessä lisääntyvät myös kyltit teiden varsilla. Hymy on leveä ja iskulauseet harkittuja.

Mistä tiedät, ketä kannattaa äänestää? Onko yhdellä äänellä edes väliä?

Asiansa osaavassa kuntapäättäjässä ja jääkiekkoilijassa on paljon samaa: molemmat ovat joukkuepelaajia. Molemmissa voi olla hienoja yksilöitä vahvuuksineen, mutta isot pelit voitetaan joukkueena. Todelliset sankarit eivät erätaukojen haastatteluissa hauku toisia pelaajia, eikä edes jatkoaikamaalin jälkeen sankariksi noussut pelaaja unohda kiittää pakkeja ja maalivahtia.

Suomi on pärjännyt jääkiekossa kokoonsa nähden hämmästyttävän hyvin, sillä 10 vuoden aikana olemme voittaneet kaksi kertaa MM-kultaa. Se on yhtä monta kertaa kuin Kanada. Miten se on mahdollista, kun vastassa on ollut väestömäärältään jopa 50 kertaa suurempia maita?

Joukkue, joka toimii samaan suuntaan ja kunnioittaa pelisääntöjä, voi saada kokoaan suurempia tuloksia. Yhtenäinen joukkue voittaa yksittäisten taistelujen sijasta turnauksia. Tarvitaan kykyä nähdä tulevaisuuteen ja halua tehdä pitkäjänteisesti töitä. Joukkuehenki ja yhdessätoimiminen tekevät Suomesta paljon vahvemman joukkueen, kuin yksittäisiä tähtiä vilisevällä vastustajalla on. Se on voittavan joukkueen tunnusmerkki.

Suomi on kokoaan suurempi. Suurten saavutusten takana on vahva, oikeudenmukainen joukkue, jota eivät yksittäiset, säännöistä piittaamattomat räyhääjät nujerra.

Kuntapäättäjissä on niin joukkuepelaajia, kuin yksilösuorittajiakin. Mikä on ehdokkaasi vahvuus, miten hän hoitaisi sinulle tärkeät asiat maaliin? Jos ehdokkaan paras taito on somessa toisten solvaaminen, hoitaako hän asioitasi samalla tavalla myös kokoushuoneissa? Varsin todennäköisesti kyllä. Toisia haukkumalla yksikään vanhus ei saa parempaa hoitoa eikä yhdenkään homekoulun sisäilma parane. Säännöistä piittaamaton joukkue voidaan sulkea kisasta ja itseään korostavat pelaajat jäävät usein vaihtopenkille.

Kannattaa myös tarkastella, miten kulunut kausi on sujunut. Oletko tyytyväinen päätöksiin, onko asioita edistetty toivomaasi suuntaan? Jos ei, miten sinun joukkueesi pelasi? Kyettiinkö pitkäjänteisyyteen vai muuttuiko mieli matkan varrella?

Jääkiekon MM-kisat siirrettiin pois Valko-Venäjältä, koska urheilumaailma vaatii ihmisoikeuksien noudattamista ja demokratian kunnioittamista. Laki ja demokratia ovat puolustamisen arvoista. Ilman niitä emme voi tietää, kuka maatamme huomenna johtaa ja minkä lain mukaan milloinkin.

Demokratia tarvitsee puolustajansa. Ja kyllä, tulokset ovat hyvin usein ratkenneet jopa yhden äänen erolla. Sinun äänelläsi on siis merkitystä.

Tänä keväänä koemme kuntavaalien lisäksi todennäköisesti myös jääkiekon MM-kisat, joten eläköön Suomi ja oikeusvaltioperiaate.

kaikkien kokoomuslaisten puolesta:

valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Luoma