Julkaisu: Onko Lappi turvallinen viiden vuoden kuluttua?

17.03.2019

Lapin Kansa 13.3.2019

Julkaisu: Onko Lappi turvallinen 5 vuoden kuluttua? 

Näpit irti rajavartiolaitoksen, poliisin ja lääkintäkoptereiden määrärahoista!

Mitkä asiat tekevät Lapista turvallisen ja mitkä heikentävät turvallisuudentunnettamme? Sanna Luoman mielestä turvallisuutta vaarantavista tekijöistä on uskallettava nyt puhua, koska vain sillä tavalla ne voidaan estää. Kohta voi olla myöhäistä.

”Pelastushelikopteritoiminnan rajoittaminen, poliisien määrän vähentäminen, oikeuslaitoksen ylikuormittuminen, vaarallinen liikenne, maassa laittomasti oleskelevat, yksinäisyys ja syrjäytyminen,” Sanna Luoma listaa Lappiin kohdistuvia turvallisuusuhkia, jotka olisi syytä ottaa vakavasti. ”Kaikki edellä mainitut asiat liittyvät vahvasti toisiinsa. Jos joku noista uhkakuvista toteutuu, se heijastuu kyllä muihinkin turvattomuustekijöihin ja lisää niitä. Olemme tottuneet elämään täällä Lapissa vähän kuin lintukodossa, mutta se ei tulevaisuudessa enää riitä. Vielä ei ole liian myöhäistä”, Sanna Luoma tiivistää.

”Aivan ensimmäiseksi on lisättävä sekä poliisien että oikeuslaitoksen resursseja. Poliisien määrän vähentäminen on näkynyt nimenomaan rikostorjunnassa ja pitkissä toimintavalmiusajoissa. Virkojen vähentäminen näkyy nopeasti myös ennaltaestävässä toiminnassa, josta hyvänä esimerkkinä ovat Kemi-Tornion alueella kasvanut huumausainerikollisuus sekä liikenneturvallisuus –tai turvattomuus. Kasvava huumausaineiden käyttäjäkunta tuo aina mukanaan muutakin rikollisuutta, kuten omaisuusrikoksia ja tieliikennerikoksia. Ihmisten koteihin murtautumiset tai omaisuuteen kajoamiset aiheuttavat turvattomuuden tunnetta ja pelkoa. Päihtyneet kuljettajat puolestaan kaahailevat poliisia karkuun pitkin katuja ja kujia, jolloin kuka tahansa voi olla vaarassa”, Sanna Luoma tiivistää.

Viime päivinä on uutisoitu Kemi-Tornion alueella räjähdysmäisesti kasvaneista huumausaineiden myyntitapauksista ja käyttäjämääristä, kuin myös takaa-ajotilanteista, joissa päihtynyt kuljettaja on vaarantanut lukuisten sivullisten turvallisuuden.

”Olipa kyse mistä rikoslajista tahansa, mutta jos tekijöitä ei saada kiinni tai oikeudenkäynnit venyvät vuosien päähän, asianomistajilla ei taatusti ole mitenkään turvallinen olo. Vaaralliseksi arvioidut rikostentekijät on myös kyettävä pitämään kiinni. ” Lapin poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajana, juristin työssä toimiessa ja useita vuosia rikosuhripäivystyksessä mukana ollessa Luoma on seurannut läheltä rikostilastoja ja toimintavalmiusaikoja.

 

Lappi tarvitsee helikopterinsa

Kopteritoiminta on tärkeä osa turvallisuutta pitkien etäisyyksien maakunnassa. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa tieto siitä, että hädän hetkellä apua on tulossa eikä silloin jää yksin. Lapissa on kolme eri helikopteritoimijaa: Rajavartiolaitoksella on kaksi kopteria, jotka suorittavat valtion rahoittamana viranomaistehtäviä, palojen sammutusta, etsintää ja potilaankuljetuksia. Sairaanhoitopiirin käytössä on lääkintäkopteri, joka vie ensihoitajat potilaan luokse ja tuovat potilaita sairaalaan. Muun muassa Lapin lääkintähelikopteritoimintaa operoi kansainvälinen yhtiö Babcock Scandinavian Air Ambulance, joka huolehtii lentokaluston toimittamisesta ja huolloista sekä lentäjien kouluttamisesta. Yksityisrahoitteisesti toimiva Aslak hoitaa pelastuslaitoksen tehtäviä. ”Lappi vastaa kolmasosaa Suomen pinta-alasta, joten meidän tulee taistella raivoisasti kaikkien koptereiden puolesta. Pystymmekö luottamaan nyt siihen, ettei Rovaniemi toimi Rajavartiolaitoksen kopteritoiminnan varaosavarastona, josta aina voi ottaa niin kopterin kuin miehistöäkin silloin, kun etelässä on tarvetta? Suunnitelmissa on myös siirtää sairaanhoitopiirien kopteritoiminta kansainvälisiltä operoijilta omaksi toiminnaksi, jolloin kaikki kulut siirtyvät sairaanhoitopiirille. Koptereiden hankinnasta ja jatkuvista huolloista aiheutuvat kustannukset ovat kaikkea muuta kuin tarkasti arvioitavissa ja ennakoitavissa. Olen syvästi huolissani näistä Lapin lentotoimintaan vaikuttavista seikoista.” Sanna Luoma on varsin hyvin perillä Lapin kopteritoiminnasta, sillä hänen miehensä toimii helikopterilentäjänä. ”Se on työtä, jossa miehistö altistaa itsensä vaaratilanteisiin ihmishenkien pelastamiseksi. Saamme olla ylpeitä kaikista koptereistamme miehistöineen. Monta kolariuhria tai infarktipotilasta on kuljetettu viime hetkillä hoidettavaksi. ”

Suomessa ollaan laillisesti tai laittomasti

Suomessa on maahanmuuttajia kahdella statuksella: laillisesti ja laittomasti. Myös Suomessa laillisesti ja täysin hyväksyttävästä syystä olevien maahanmuuttajien kannalta on välttämätöntä, että laittomasti oleskelevat ja vääristä syistä saapuneet saataisiin nopeasti viranomaisprosesseihin, lupahakemukset käsiteltäisiin nopeasti ja käännytykset toimisivat. ”Kun maahanmuuttajat odottavat jopa vuosia hakemustensa käsittelyä toimettomina, se jos joku luo levottomuutta. Jopa perhesyistä Suomeen muuttaneet joutuvat odottamaan aivan käsittämättömän pitkiä aikoja, ennen kuin saavat aloittaa edes työskentelyn! Mikä järki siinä on?”

Sanna Luoma on opettanut maahanmuuttajaryhmille Suomen lainsäädäntöä. ”Ne, jotka koulutuksessa ovat, ovat todella motivoituneita. Olen huolissani niistä, joiden olinpaikkaa viranomaiset eivät tiedä.”

 

Yksinäisyys ja köyhyys

”Äitini on isän omaishoitaja. Kun vierestä seuraa omaishoitajien arkea, heistä aika moni on jätetty yksin. Kukaan ei ole soittanut ja kysynyt äidiltä, mitenkäs siellä voidaan ja tarvitaanko apua. Omaishoitajia kannattaa tukea, koska heidän tekemä arvokas mutta raskas työ on laitoshoitoa edullisempaa”, Sanna kertoo. ”Yksinäisyys aiheuttaa turvattomuutta ja etenkin ikäihmisten kohdalla yksinjäämisen pelko on todella ahdistavaa. Monet asuvat syrjäseudulla, josta ei niin vain lähdetä asioimaan eikä ihmisten pariin. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn pitäisi löytyä tahtotilaa ja keinoja, olipa kyse nuorista, aikuisista tai ikäihmisistä.”

Sanna Luoma tietää, mitä köyhyys aiheuttaa. ”Turvattomuutta. Pelkoa siitä, miten oikein selviän. Mistä saan perheelle kaiken välttämättömän?” Sanna Luoman omatkin lähtökohdat ovat olleet vaatimattomat ja lapsuuden köyhyys meinasi estää tulevaisuuden haaveet yliopisto-opinnoista. ”Lukioon ei olisi ollut varaa, mutta onneksi vanhemmat opettivat säästäväisyyttä ja kovaa työntekoa.” Vapaaehtoistyössä Sanna näkee paljon apua tarvitsevia ja millaista apua tarvitaan. ”Juristina haluan auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat. Nyt on minun vuoroni maksaa takaisin siitä avusta, jota olen itse aikanaan saanut,” Sanna Luoma kiittelee.

Mitä voimme tehdä? Miten pidämme Lapin turvallisena?

”Ongelmia on helppo havaita, mutta vaikeampaa on miettiä, miten ne korjataan. Monet asiat on säädelty laissa, joten ongelmien korjaaminen edellyttää lainsäädännön tuntemista. Minä tunnen lait ja olen  muuten melkoisen periksiantamaton”, Sanna Luoma ilmoittaa.

 

Sanna Luoma on Lapin poliisin neuvottelukunnan puheenjohtaja, varatuomari sekä Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas.

21.06.2021Rovaniemen kaupunginjohtajalle vastuuvapaus -outojen käänteiden jälkeen
13.06.2021Kuntavaaleista kova tulos
10.05.2021Valtuustoaloite: Rovaniemelle yleinen pulkkamäki
10.05.2021Valtuustopuheenvuoro lasten ja nuorten puolesta: lopetetaan lapsilta säästäminen!
03.05.2021Kuntavaalien ehdokkaat on julkistettu
22.03.2021Puheenvuoro tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta
15.12.2020Luoman vastine toimittajalle: Kiusaaja vaihtaa koulua, ei kiusattu!
20.10.2020Talousarvio 2021: Lapsilta säästetään. Minkä valitset?
15.06.2020Huomioita hyvinvointikertomuksesta: Miten meillä menee?
09.12.2019Rovaniemi sai uuden kaupunginjohtajan

Siirry arkistoon »