Valtuutetun muisti on 5 tuntia

01.07.2019

Sanna Luoman kirjoitus Lapin Kansassa 19.6.2019:
Valtuutetun muisti on 5 tuntia
Rovaniemen valtuusto käsitteli 17.6. kokouksessaan tilinpäätöstä ja talousarviota sekä kokouksen loppupuolella tilakysymyksiä ja tilaliikelaitoksen asemaa. Arviointikertomuksen yhteydessä useissa puheenvuoroissa nousivat esiin tyytymättömyys päätöksenteon hitauteen ja kaupunginhallituksen vaisuun rooliin. Myös kaupungin kiinteistöpolitiikka sai huutia, samat rakennukset tuntuvat olevan edelleen tyhjänpanttina ja väistötilojen aiheuttamat ylimääräiset kustannukset oli tunnistettu.
Päätöksentekijöiltä kaivattiin vastuullisia ja eteenpäinkatsovia päätöksiä! Vanha meno ei saa jatkua!

Mutta kuinka ollakkaan, 5 tuntia myöhemmin kaikki olikin jo unohdettu. Kun päätettäväksi tuli tilaliikelaitoksen uudelleenorganisointi, vasemmalta laidalta lähtien yksi jos toinenkin valtuutettu päätti vastustaa esitystä ja vaati sen palauttamista valmisteltavaksi. Ilmeisesti ensimmäinen konkreettinen muutos oli sittenkin liian suuri usealle valtuutetulle, jotka hetkeä aiemmin olivat moittineet kovin sanoin kaupunginjohtoa ja kurjaa taloustilannetta. Valtuutetun muisti tuntui olevan 5 tunnin mittainen.

Erityisen hämmentävää oli kuulla samojen puolueiden edustajien puheenvuoroja, joissa todellakin väitettiin huonon taloustilanteen johtuvan verokorotusten vastustamisesta. Jos veroprosenttia olisi syksyllä 2018 nostettu vasemmiston, SDP:n sekä KD:n kovista vaatimuksista johtuen, mitkä asiat olisivat talven kuluessa muuttuneet? Veronkorotuksista huolimatta tyhjiä kiinteistöjä ei olisi myyty yhtään enempää, väestön ikääntymistä ei olisi saatu pysäytettyä, syntyvyyttä ei olisi saatu nostettua eikä korkeampi veroprosentti olisi poistanut yhdenkään rakennuksen sisäilmaongelmia, hallintorakenteet olisivat entisellään ja tasan yhtä monta esimiestä jatkaisi työssään. Koreampi veroprosentti ei olisi vauhdittanut kaavoitusta eikä kustannusten nousu olisi pysähtynyt. Näiden samojen entisten haasteiden lisäksi meillä olisi nyt vain korkeampi veroprosentti.
Eriskummallista on sekin, että monet samat valtuutetut ovat vastustaneet käytännössä kaikkia kaupungin suunnittelemia hankkeita, jotka lisäisivät viihtyvyyttä, nykyaikaistaisi kaupunkikuvaa, toisi elinvoimaa ja lisäisi ajanvietto- ja virkistäytymismahdollisuuksia. Valiorannasta valitettiin, keskustan kehittämistä vastustetaan ja sairaalaniemestä järjestettiin oikein mielenilmauksia.
Mitä sitten seuraavana vuonna keksitte lääkkeeksi, mikäli veroja korotettaisiin ja menot kasvaisivat, mutta mikään muu ei kuitenkaan saisi muuttua?
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan esittelemät organisaatiomuutokset ovat oikein tervetulleet.
Sanna Luoma, valtuutettu
kokoomus (ryhmäpj)
21.06.2021Rovaniemen kaupunginjohtajalle vastuuvapaus -outojen käänteiden jälkeen
13.06.2021Kuntavaaleista kova tulos
10.05.2021Valtuustoaloite: Rovaniemelle yleinen pulkkamäki
10.05.2021Valtuustopuheenvuoro lasten ja nuorten puolesta: lopetetaan lapsilta säästäminen!
03.05.2021Kuntavaalien ehdokkaat on julkistettu
22.03.2021Puheenvuoro tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta
15.12.2020Luoman vastine toimittajalle: Kiusaaja vaihtaa koulua, ei kiusattu!
20.10.2020Talousarvio 2021: Lapsilta säästetään. Minkä valitset?
15.06.2020Huomioita hyvinvointikertomuksesta: Miten meillä menee?
09.12.2019Rovaniemi sai uuden kaupunginjohtajan

Siirry arkistoon »