Valtuustopuheenvuoro lasten ja nuorten puolesta: lopetetaan lapsilta säästäminen!

10.05.2021

Rovaniemen kaupunginvaltuusto käsitteli hyvinvointi- ja turvallisuusraporttia, josta nousi monta huolestuttavaa kohtaa liittyen lasten ja nuorten hyvinvointiin -tai pikemminkin pahoinvointiin. 

Sanna Luoman puheenvuoro: 

"Hyvät kuulijat, 

jatkan siitä mihin edellinen puhuja jäi, eli jos johonkin tärkeään asiaan ei ole riittänyt rahaa, niin valtuutetut voivat mennä peilin eteen ja suunnata katseet myös lautakuntiin.

Sivistyslautakunta on vain puoli vuotta sitten joutunut kokouksessa pohtimaan, vähennetäänkö lukion kursseja, lakkautetaanko Ounasrinteen ja Sinetän kirjastot, luovutaanko tilapäisesti nuorisotilasta.

Tämä valtuusto on marraskuussa päättänyt, että urheiluseuroille myönnettäviä avustuksia voi leikata.

Viesti, jota kouluilta tulee, on se, että edes koulukirjoja ei enää ole varaa hankkia.

Itse olen joutunut pari vuotta sitten tekemään arvopunnintaa sen välillä, onko valinnaisaineiden vähentäminen pienempi paha kuin koulunkäyntiavustajien vähentäminen. Tällaiseen tilanteeseen ei pitäisi Rovaniemellä enää joutua.  

Haluaisin muistuttaa teitä, hyvät valtuutetut, että kaikki tehdyt säästöt, jotka on otettu meidän lapsilta ja nuorilta, tulee näkymään, myös tulevinakin vuosina,  pahoinvointina, sairaspoissaoloina, mielenterveysongelmina, päihteiden käytön lisääntymisenä, yksinäisyyden tunteena, syrjäytymisenä ja niin edelleen.

Haluaisin tietää, hyvät valtuutetut, miten hyvinvointia saadaan lisättyä kun me vuodesta toiseen kerätään lapsilta säästöjä?

Kyllä joihinkin toimintoihin rahaa riittää, määrärahoja on lisätty viime vuonna ja kuluvana keväänä yksityisteiden kunnossapitoon, ensin 200 000 e ja sitten vielä 400 000 e edestä. Kouluaisten opetustunneista saatavat säästöt ovat joitain kymppitonneja. 

Voisimme tehdä yhteisen vaalilupauksen siitä, että sivistyslautakunnan säästötoimet on nyt tehty ja satsaisimme oikeasti tulevaisuuteen. Lopetetaan lapsilta säästäminen. 

Lopuksi haluan kiittää Kaiku -kortin käyttöönottamisesta: sillä on oikeasti saatu vähävaraisten perheiden lapset harrastusten pariin mutta sehän ei riitä vielä alkuunkaan." 

21.06.2021Rovaniemen kaupunginjohtajalle vastuuvapaus -outojen käänteiden jälkeen
13.06.2021Kuntavaaleista kova tulos
10.05.2021Valtuustoaloite: Rovaniemelle yleinen pulkkamäki
10.05.2021Valtuustopuheenvuoro lasten ja nuorten puolesta: lopetetaan lapsilta säästäminen!
03.05.2021Kuntavaalien ehdokkaat on julkistettu
22.03.2021Puheenvuoro tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta
15.12.2020Luoman vastine toimittajalle: Kiusaaja vaihtaa koulua, ei kiusattu!
20.10.2020Talousarvio 2021: Lapsilta säästetään. Minkä valitset?
15.06.2020Huomioita hyvinvointikertomuksesta: Miten meillä menee?
09.12.2019Rovaniemi sai uuden kaupunginjohtajan

Siirry arkistoon »