Puheenvuoro tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta

22.03.2021

Rovaniemen kaupunginvaltuusto äänesti 22.3.2021, perustetaanko tilapäistä valiokuntaa sen selvittämiseksi, onko kaupunginhallitus kykenevä hoitamaan tehtäväänsä. Kaupunginhallituksen kaksi jäsentä ovat tehneet rikosilmoituksen kaupunginjohtajasta, talousjohtajasta sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajasta. 
Sanna Luoman puhe valtuustolle: 
"Arvoisat kuulijat, 
Luottamushenkilöt käyttävät julkista valtaa. Se tarkoittaa kuntalaisiin kohdistuvia päätöksiä, jotka puuttuvat oikeuksiin, etuihin tai velvollisuuksiin.
Julkisen vallan käyttäjänä luottamushenkilöt rinnastuvat monella tavalla viranomaisiin: luottamushenkilöitä velvoittaa virkavastuu ja päätöksenteossa on noudatettava kuntalakia ja hallintolakia. Kaupunginhallituksen jäsenet edustavat työnantajaa ja tässä tehtävässä heidän tulee noudattaa myös viranhaltijalakia ja työturvallisuuslakia. 
Tätä asiaa monen kaupunginhallituksen jäsenen tuntuu olevan kovin vaikea ymmärtää. 
Mitä jos viranhaltijat, kuten kaupunginjohtaja tai toimialajohtajat, toimisivat samalla tavalla kuin Rovaniemen kaupunginhallitus? 
 
Otetaampa esimerkki; 
Kun kaupunginhallituksen kokous on tulossa, mitä jos ennen kokousta esittelijä julkaisisi kuvan hautakivestä ja kirjoittaa siihen “kaupunginhallitus”? 
Tai mitä jos KH päättääkin toisin ja muuttaa kaupunginjohtajan esitystä, mitä mieltä olette jos vaikka kaupunginjohtaja solvaisi sosiaalisessa mediassa julkisesti KH puheenjohtajaa alatyylisellä nimityksellä? KH jäsenelle voi huoletta laittaa viestejä joissa esittelijät antaisivat tarkat ohjeet miten asia tulee hoitaa ja miten asia tulee päättää. 
Unohdin jo tuon käsimerkin, mutta nyt kun siitä muistutettiin, niin mitä jos esittelijät näyttäisivät keskisormea päättäjille?
Entäpä tilanne jossa KH on päätynyt vaikkapa erottamaan viranhaltijan sen jälkeen, kun on tullut selkeää näyttöä menettelystä, jonka perusteella viranhaltijaa on syytä epäillä kaupungille vahingollisesta toiminnasta. 
Mitä jos kaupunginjohtaja julkaisisi erikoisia kirjoituksia jossa puolustaa selvityksen kohteena olevaa viranhaltijaa ja esittää häntä uuteen, täysin samansisältöiseen vastuulliseen tehtävään nimitettäväksi? Ja kun mikään muu ei auta, kaupunginjohtaja tekisi yllättäen tutkintapyynnön hallituksen jäsenistä. Tutkintapyyntö kohdistuisi päätöksiin joita kaupunginjohtaja on itse ollut valmistelemassa ja kannattamassa. 
Lopuksi tarkastuslautakunta toteaisi arviointikertomuksessaan, että kaupunginjohtaja tarvitsisi koulutusta siitä, mitä on hyvä hallinto. Myös hyvän hallinnon mukaista toimintaa suositeltaisiin kaupunginjohtajalle.
Tarkastuslautakunnan arvion perusteella myös talousosaaminen ja talousjohtaminen tuntuu olevan ylimmällä johdolla hukassa. 
Lopuksi tarkastuslautakunta kehottaisi käymään vakavan keskustelun ylimmän viranhaltijajohdon toimintakyvystä. 
 
Kuulostaisiko erikoiselta? 
Tämä kuvaus naurattaisi, ellei tässä olisi kuvattuna Rovaniemen KH:lle tavanomainen toimintatapa luottamustehtävien hoitamisessa. 
Eli kenen tahansa muun viranhaltijan toimesta edellä kuvatut toiminnot olisivat aivan käsittämättömiä, mutta KH onkin luonut itselleen omat säännöt ja toimintatavat. 
Nyt KH:n edustajien tekemä tutkintapyyntö kohdistuu päätöksiin ja toimintaan, jota pyynnön tehneet ovat itse olleet käsittelemässä. 
Tutkintapyyntö on kohdistunut alaiseen viranhaltijaan, joka on tehnyt työtään, ja jota hän tekee virkavastuulla lakia noudattaen. Toimivaltuuksia ei ole ylitetty. 
Samat henkilöt ja samat puolueet näiden edustajiensa kautta ovat voimakkaasti vastustaneet sijoutuksiin kohdistuvia selvityksiä. Julkisesti on käyty puolustamaan toimintaa ja henkilöitä, joista poliisi on todennut tutkintakynnyksen ylittyneen ja rikostutkinnan olevan perusteltu. 
Tutkintapyyntö on suurin mahdollinen epäluottamuksen osoitus, jolla tekijät ovat julkisesti vihjailleet kaupunginjohtajan, talousjohtajan sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimineen lainvastaisesti. 
Poliisi on jo todennut, ettei vihjailuissa ole perää eikä rikosta ole tapahtunut.
Haluaisin muistuttaa, että Viranomaisiin kohdistuva maalittaminen on erittäin vakava ja huolestuttavasti kasvanut ilmiö. 
Valtioneuvoston maalittamista koskevan selvityksen mukaan Virkamieheen kohdistuvan maalittamisen tavoitteena voi olla virkamiehen painostaminen luopumaan virkatehtävien hoitamisesta. Kun maalittamisen kohteena on virkamies, motiivina voi olla pyrkimys ohjata päätöksentekoa tiettyyn suuntaan. Tämä osoittaa selvästi, miten maalittaminen muodostaa uhan riippumattomalle oikeusvaltiolle, päätöksenteon riippumattomuudelle sekä demokratialle
Tämänkaltaiselle toiminnalle on asetettava rajat. Ikävä kyllä kaikki eivät sitä halua tehdä. 
 
Hyvät kuntalaiset, 
tällä tutkintapyynnöllä halutaan haitata ja estää selvitystyö, joka olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Minkä takia selvitystyötä halutaan estää? Kuka pelkää tuloksia? 
JOS asiat on hoidettu oikein, selvitystyön pitäisi olla harmiton rutiinijuttu. 
KH on teettänyt selvitystä, jonka sisällöstä tietää KH jäsenet sekä poliisi. Minäkään en tiedä kaikkea, koska paljastuneet yksityiskohdat eivät ole julkisia. 
Muistutan vielä, että hyvin laajasti on esitetty, että kyseiset henkilöt olisivat eronneet itse. 
Toisekseen, eikö ollut muuta vaihtoehtoa, kuten kysyä asiasta suoraan? Miten olisi eriävän mielipiteen jättäminen? Tai vaikka kantelu jos oikein kovasti on tarvetta asettautua kaupunginjohtoa ja tässä tapauksessa omia päätöksiään vastaan
Lopuksi kysyn: oletteko te, valtuutetut, joutuneet  koskaan kiusaamisen kohteeksi koulussa tai työpaikalla? Miten itse olisitte halunneet että asiaan puututtaisiin?"
Lopputulos: 
Kokoomuksen, Sinisten ja vihreiden valtuustoryhmät sekä Timo Tolonen kannatti tilapäistä valiokuntaa. Kielteinen kanta voitti Keskustan, perussuomalaisten, KD:n ja SDP:n äänillä. 

 
21.06.2021Rovaniemen kaupunginjohtajalle vastuuvapaus -outojen käänteiden jälkeen
13.06.2021Kuntavaaleista kova tulos
10.05.2021Valtuustoaloite: Rovaniemelle yleinen pulkkamäki
10.05.2021Valtuustopuheenvuoro lasten ja nuorten puolesta: lopetetaan lapsilta säästäminen!
03.05.2021Kuntavaalien ehdokkaat on julkistettu
22.03.2021Puheenvuoro tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta
15.12.2020Luoman vastine toimittajalle: Kiusaaja vaihtaa koulua, ei kiusattu!
20.10.2020Talousarvio 2021: Lapsilta säästetään. Minkä valitset?
15.06.2020Huomioita hyvinvointikertomuksesta: Miten meillä menee?
09.12.2019Rovaniemi sai uuden kaupunginjohtajan

Siirry arkistoon »